Maltracte infantil

Durant segles els menors han estat propietats del pares, atorgant-les, a aquests, el poder absolut. Els podien vendre, matar-los, decidir el seu futur...Deixant de banda, sense plantejar-se, si estava existint un maltractament o una agressió física, psíquica o emocional cap al infant.

Al 1959 s'estableix la declaració dels drets del nen/a on es considera que l'infant per la manca de maduresa física i mental, necessita protecció i cura especial, abans i després de naixement, per part dels seus pares i cuidadors. 

A l'actualitat, la definició més acceptada de maltracta infantil és: totes aquelles accions que van en contra o que no afavoreixen un desenvolupament harmònic, integral i adequat en el nen/a. És pot produir maltracta per acció, per omissió i per negligència. I, els infants poden ser agredits de manera física, cognitiva, i emocional. Són succeïments presents a tot el món, en tots els sectors i classes socials, produït per múltiples factors, que posarà en risc la salut física i mental, així com a la personalitat, les habilitats socials i, a la professionalitat. 

Es considera maltracta físic, quan s'utilitza la força física de manera inapropiada i excessiva, cognitiu i emocional, són conductes persistents i destructives com menyspreu, insults, indiferència...Poden ser donades per part de la família, per part de la societat o institució.

Altres tipus de maltracta:

- La negligència o abandonament (vigilància deficient, privació d'aliments, impediment a l'educació...).

- Abús sexual, relació de menors que no estan preparats per tenir amb adults, on s'estableix relació de sotmetiment poder i autoritat sobre la víctima.

- Maltracta prenatal, accions de la mare que influeixen de forma negativa a l'embaràs, al part, el consum de drogues, manca d’higiene personal, manca de control mèdic, etc. 

- Institucional, qualsevol institució o programa que per acció o omissió vulnera el drets dels menors. 

Les conseqüències de no estar donant resposta a totes aquelles necessitats que possibiliten el desenvolupament de l'infant, poden donar lloc a trastorns de conducta, trastorns emocionals i socials. Les causes poden ser, baixa autoestima, depressió, neuròtics, manca de tolerància, frustració, antecedents de maltracta a la infantessa, drogues, alcohol, problemes de parella, no tenir feina, baix nivell social i econòmic, etc.

A més, els esmentats trastorns de conducta, podran provocar problemes de salut com, hiperactivitat, manca de control d’esfínters, deficiències psicomotores, baix rendiment escolar, problemes de son, trastorn dissociat d'identitat, rebuig del propi cos, agressivitat, deficiències intel·lectuals, delinqüència juvenil, depressió, aïllament, etc.

Crec que són raons suficients per tenir molta cura i, per tenir present la responsabilitat que tenim com a pares i futures mestres d'educació infantil, a l'hora de donar resposta i atendre a totes aquelles necessitats dels infants per poder garantir i afavorir un desenvolupament global i harmònic. 

A continuació, adjunt diferents adreces relacionades amb el dit tema per si voleu ampliar coneixements del ja esmentat tema. 


http://www.fapmi.es/

Us adjunt un vídeo que fa referència als drets dels infants. Espero que us agradi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario